Kemin Energia ja Vesi mukana huumeiden jätevesitutkimuksessa

- Uutiset

Kemin Energia ja Vesi Oy on mukana laajassa huumeiden jätevesitutkimuksessa.

THL:n tuore jätevesitutkimus osoittaa, että kokaiinin käyttö on lisääntynyt merkittävästi pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Vaikka pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä kokaiinin käytön kasvu on hidastunut, monissa muissa kaupungeissa käyttömäärät ovat mittaushistorian korkeimpia. Lisäksi amfetamiinin käyttö on kasvanut merkittävästi useissa kaupungeissa verrattuna vuoden 2022 seurantaan.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat maaliskuun 2024 näytteenottoon 29 kaupungista ja niiden lähialueilta. Lisäksi Helsingin, Turun ja Tampereen jatkuvan jätevesiseurannan tulokset ulottuvat kuluvan vuoden toukokuun loppuun saakka. Näytteet näistä kaupungeista kerätään sunnuntai- ja maanantaiaamun välisenä aikana, jolloin tulokset kuvaavat erityisesti huumeiden viikonloppukäyttöä. Valtakunnallisen keräyksen tulokset kuvastavat kaikista viikonpäivistä laskettua keskimääräistä käyttöä. Laaja tutkimus kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Tutkimustulokset:
29 jätevedenpuhdistamon seuranta (pdf)Tiedosto avautuu uudessa välilehdessä PDF 194kB

Lisää tutkimuksesta voit lukea THL:n sivuilta:
Jätevesitutkimus: kokaiinin käyttö lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella, amfetamiinin käyttö kasvussa suuressa osassa maata – THL