Mitä tarkoittaa sähköpula?

Sähköä on tuotettava ja kulutettava yhtä paljon, jotta sähköverkon stabiilius säilyy. Sähköpula syntyy, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin sähkönkulutusta joudutaan rajoittamaan.

Suomessa sähköpulatilanteiden hallintaa koordinoi Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid. Kantaverkko on sähkönsiirron runkoverkko, johon suuret voimalaitokset ja tehtaat sekä alueelliset jakeluverkot, kuten myös Kemin sähköverkko on liitetty.
Fingrid tiedottaa sähköpulaan liittyen muun muassa verkkosivuillaan ja lehdistötiedotteella kolmiportaisen menettelyn mukaisesti, kun tilanne mahdollisesti kiristyy. Alla lainaus Fingridin sivustolta.

  1. Sähköpula mahdollinen

Sähköpula on mahdollinen, kun ennusteet näyttävät, että kotimainen tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkönkulutusta lähitunteina tai vuorokautena. Fingrid saattaa joutua käyttämään varavoimalaitoksia siinä määrin, että ei kykene ylläpitämään Suomessa mitoittavaa vikaa vastaavaa määrää nopeaa häiriöreserviä eli tuotannon lisäystä tai kulutuksen pienentämistä, joka on aktivoitavissa 15 minuutin kuluessa.

  1. Sähköpulan riski suuri

Sähköpulan riski on suuri, kun kaikki Suomesta saatavilla oleva sähköntuotanto on käytössä, eikä naapurimaista ole mahdollista saada lisää sähköä. Fingrid on joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia turvaamaan sähkön riittävyyttä siinä määrin, että ei kykene ylläpitämään Suomessa mitoittavaa vikaa vastaavaa määrää nopeaa häiriöreserviä.

  1. Sähköpula

Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun sähköntuotanto ja tuonti eivät enää riitä kattamaan kulutusta. Tällöin sähkönkulutusta joudutaan kytkemään irti. Paikalliset jakeluverkonhaltijat suorittavat kulutuksen kytkemisen irti Fingridin ohjeiden mukaisesti siten, että sähkökatkot kestävät kyseisellä alueella enimmillään pari tuntia. Yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot pyritään aina rajaamaan sähkökatkojen ulkopuolelle.

Kenven toimet sähköpulan sattuessa

Kemin Energia ja Vesi tiedottaa kotisivuillaan sekä mahdollisuuksien mukaan Facebook-sivuillaan tilanteen kehittymisestä ja nostaa omaa valmiuttaan, kun sähköpula on mahdollinen. Sähköpulan sattuessa on tärkeää, että päivystäjämme saavat keskittyä sähköpulan aiheuttamiin paikallisverkon ylläpito- ja säätötoimiin. Pyydämmekin välttämään tarpeettomia yhteydenottoja päivystysnumeroomme sähköpulan aikana. Kaikki tarvittava tieto toimimiseen sähköpulan aikana on saatavilla kotisivuiltamme.

Sähköpula saattaa syntyä hyvinkin nopeasti jos suuri sähköntuottaja putoaa pois verkosta tai siirtoyhteys on vialla ja olemme pitkän pakkasjakson keskellä. Tällöin ajantasainen tiedottaminen on haastavaa.

Sähköpulan sattuessa Fingrid antaa Kemin Energia ja Vesi Oy:lle tiedon kuinka paljon ja kuinka kauan tehoa pitää rajoittaa. Suunnitelman mukaan katko kestää maksimissaan kaksi tuntia ja seuraavat neljä tuntia sähköt ovat päällä. Tehonrajoituksen alaisille kohteille pyrimme viestimään tekstiviesteillä. Voit tarkistaa puhelinnumerosi Datahub asiakasportaalissa.

Voiko sähköpulaa ehkäistä?

Paras tapa, jolla jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan ja estää sähköpulaa, on säästää käyttämäänsä energianmäärää. Energiansäästötapoja on useita ja sitä varten on rakennettu sivustoja, joista saa hyviä vinkkejä. Esimerkkinä www.astettaalemmas.fi.

Omaa energiankulutustasi voit seurata Datahub asiakasportaalissa.

Sähköpulaan varautuminen ja toimiminen sen aikana

Ennalta varautuminen keventää huolta sähköpulan aiheuttamista hankaluuksista ja luo varmuutta tilanteessa toimimiseen. Hyviä vinkkejä ja muistilistoja löytyy
mm. sivuilta 72tuntia.fi ja Pahasti poikki. Sivustoilta löytyy ohjeita myös siitä, miten selvitä pitemmästäkin kuin kahden tunnin katkosta.

Kun ollaan sähköttä, tärkeintä on pysyä rauhallisena. Ensimmäisenä on hyvä sammuttaa päälle jääneet sähkölaitteet kuten kiuas, liesi jne. Pakastinta ei kannata avata tarkistaakseen miten sulaneita tuotteet ovat. Suurin osa meistä on sulattanut huoneenlämmössä jäätynyttä lihakimpaletta, eikä se tapahdu hetkessä, joten pakastimessa olevat tuotteet kyllä pysyvät kylmänä pitemmänkin aikaa. Muidenkin kylmälaitteiden ovenaukaisuja tulee välttää.

Sähköpulan sattuessa, seuraa kotisivujemme ilmoittelua, kuten sähkön häiriökarttaa. Uutisiin julkaisemme aina uusimman käsillä olevan tiedon. Kodin WLAN eli WiFi ei välttämättä toimi, mutta puhelimen oma nettiyhteys kyllä toimii.

Veden käyttö sähkökatkojen aikana

Kaikissa kotitalouksissa on hyvä olla osana kotivaraa varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen. Sopiva määrä on 6-10 litraa/henkilö. Veden säilytykseen ja noutamiseen mahdollisista jakelupisteistä tarvitaan puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita.

Jos sähköt menevät poikki, toimi näin:

  1. ​​​​​​Vältä veden käyttöä, kuten suihkussa käyntiä sekä astian- ja pyykinpesua.
  2. WC:n huuhteluakin on syytä välttää mahdollisuuksien mukaan.
  3. Älä laske vettä viemäriin. Käytä esimerkiksi ämpäriä hanan alla, jos joudut laskemaan hanasta vettä.

Vettä tulee hanasta, mutta vältä veden käyttöä

Vedenjakelu toimii pääosin lyhyen sähkökatkon aikana, koska vesi virtaa ylävesisäiliöiltä painovoimaisesti kiinteistöihin.  Veden paine saattaa joillakin korkeilla alueilla tai korkeissa rakennuksissa olla normaalia alhaisempi. Sähkökatko ei vaikuta hanaveden laatuun eli sitä on turvallista juoda sähkökatkon aikanakin.